• Március 15-i megemlékezés

          • Tisztelt Ünneplő Közönség, kedves Egybegyűltek!


            Az 1848-as forradalom és szabadságharc 174. évfordulójára gyűltünk ma itt össze. 174 év hosszú idő, így feltehetnénk a kérdést: Van- e még valódi üzenete ´48-nak jelenkorunk számára? Továbbgondolva: Tapintatos dolog-e harcra emlékeznünk MA, amikor a világ békéjére árnyék vetül?

            A kérdés megválaszolásához érdemes figyelmesen megvizsgálnunk a március 15-i események legfontosabb dokumentumát, a sokat emlegetett 12 pontot. A „Mit kíván a magyar nemzet?“ bevezető kérdés után közvetlenül ugyanis nem a követelések hangzanak el, hanem a következő örökérvényű jelszó:

            Legyen béke, szabadság és egyetértés!

            Egyetértés... A napi politikai csatározások, az elmélyülő társadalmi véleménykülönbségek, a világjárványok korában egyre kevesebb van belőle. A világháló névtelenségébe és arctalanságába burkolózva vég nélküli kommentháborúk folynak. Úgy tűnik a legegyszerűbb kérdésekben, a legalapvetőbb emberi értékekben sem tudunk egyetérteni. Hogy tudnánk így összefogni egész nemzetet érintő, súlyos ügyekben? Példaként állhatnak előttünk 1848 hősei, akik egy emberként tudatosították: Harc nélkül nem vívható ki a szabadság, szabadság nélkül pedig nem valósulhat meg a béke!

            Szabadság... A ma élő nemzedékek zöme már örökbe kapta a szabadságot, ezért néha sajnos fogalmunk sincs arról, mit jelent ez a fogalom. Talán észre sem vesszük, hogy az önálló gondolkodás szabadsága az, ami a legnagyobb veszélybe került. A híreket a kétes és elfogult médiákból szerezzük, az információkat különösebb megértés nélkül a Wikipédiáról másoljuk, életvezetést és közízlést az influencerektől kapunk. A márciusi ifjak, Petőfi, Jókai, Irinyi és a többiek mertek a jelenségek mélyére nézni, tudtak önálló gondolatokat megfogalmazni, bátor célokat kitűzni. Tanuljunk Tőlük!

            Béke... Forradalom és béke... Megfér egymás mellett ez a két fogalom? Ha csak felületesen is megismerjük az 1848. március 15-i nap történéseit, látni fogjuk, hogy igen. A történészek feltételezése alapján a budapesti eseményekben 10-20 ezer ember vett részt. Meghallgattak buzdító beszédeket, foglaltak le nyomdagépet, szabadítottak ki rabot. Mindezt az erőszak legcsekélyebb nyoma nélkül. Egy ökölcsapás sem csattant, egy csepp vér sem folyt ezen a napon. Több ezer ember tüntetett békésen és egyetértésben a szabadságért.

            Kívánhatunk-e mást ezen a mai ünnepnapon, mint példaképeink 174 évvel ezelőtt?

            Legyen béke, szabadság és egyetértés!

            Szerző: Mgr. Fábry Péter

          • Iskolakezdés 2022. március 7-től - aktuális információk

          • Tisztelt Szülők!

            Értesítjük Önöket az „Iskolai szemafor“ módosításairól, ami 2022.február 25-től érvényes (https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/):

            • Abban az esetben, ha a tanuló otthoni Ag-tesztje pozitív, a tanuló otthon marad, és a szülő:
            1. felveszi a kapcsolatot a gyermek orvosával, aki meghatározza a további tennivalót
            2. értesíti az iskolát, hogy a gyermek öntesztje pozitív lett.

            Házi izolációba csak a pozitívan tesztelt diák megy, az osztálytársai továbbra is járhatnak iskolába mindaddig, amíg nincsenek tüneteik.

            • Ha az iskolában előfordul pozitívan tesztelt tanuló vagy pedagógus alkalmazott, a többi tanulónak és pedagógusnak nem kell karanténba mennie, amíg nem észlelnek magukon tüneteket. Ebben az esetben viszont a tanulóknak 10 napig takarniuk kell a felső légutaikat maszkkal vagy FFP2 reszpirátorral, a pedagógusoknak FFP2 reszpirátorral.
            • Ha a tanuló/alkalmazott az iskolán kívül kerül közvetlen kapcsolatba pozitív személlyel, a karantén alól akkor mentesül, ha:
            1. pozitív PCR teszt alapján az elmúlt 180 napban átesett a COVID-19 betegségen
            2. teljesen oltott.

            Különben karanténba kell mennie.

            Ha a tanuló/alkalmazott az iskolában kerül közvetlen kapcsolatba pozitív személlyel, nem kell karanténba mennie, amíg nem észleli magán a COVID-19 betegség tüneteit.

            • Az iskolai maszkviselés szabályai annyiban módosulnak, hogy a tanulóknak az osztályteremben a tanítás alatt nem kötelező a maszkviselés. Az osztálytermen kívül, az iskola közös területein viszont továbbra is viselni kell a szájmaszkot.

             

            Továbbra is érvényes:

            • Javasolt rendszeresen végezni a tanulók otthoni öntesztelését, melynek eredményéről az osztályfőnököt a megszokott módon informálni kell.
            • Ha a tanuló 3 vagy több egymást követő napon (beleértve a hétvégét és ünnepnapokat is) nem volt iskolában, a szülő köteles kitölteni a tünetmentességről szóló nyilatkozatot. Ezen dokumentumokat az iskola „Edupage” odalán keresztül is el lehet küldeni elektronikusan az osztályfőnöknek (https://zsipelsokolec.edupage.org/)
            • A szülő ill. törvényes képviselő legtöbb 5 egymást követő elmulasztott tanítási napot igazolhat, az ezen túl történő hiányzást csak gyermekorvos igazolhatja. Az orvosi igazolást e-mailben is el lehet küldeni a szülőnek vagy az iskolának, esetleg az orvos telefonon is informálhatja az iskolát.

            A tanítás a tavaszi szünet után 2022. március 7-én az érvényes órarend szerint folytatódik.

            Köszönjük a megértésüket!

        • Cím

        • Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy a T9 országos tesztelés miatt 2024. március 20-án (szerdán) az 5-8. évfolyamos tanulók IGAZGATÓI SZABADNAPOT kapnak.

          A tanítás 2024. március 21-én (csütörtökön) folytatódik.

          Megértésüket köszönjük.